Kentekenplaat verplicht voor uw bromfiets!

Nieuwe bromfietsen rijden sedert 31 maart 2014 rond met een kentekenplaat. Vanaf 1 oktober 2015 moeten alle bromfietsen die in België in het verkeer rijden voorzien zijn van een kentekenplaat.

Alle bromfietsen die voor 31 maart 2014 in omloop waren moeten ingeschreven worden bij de DIV (dienst inschrijving voertuigen).

Dat geldt eveneens voor voertuigen die nà 31 maart 2014 uit een EU-land ingevoerd werden met een Europese of Belgische goedkeuring maar voordien nog nooit ingeschreven werden. Doel van deze inhaal- of regularisatieoperatie is de verbetering van de verkeersveiligheid door o.a. controle op verzekering, identificatie van de voertuigen en bestuurders. Vooraleer te kunnen worden ingeschreven moeten de voertuigen een validatieprocedure (voor 31 maart 2014 uit een EU-land ingevoerde voertuigen) of homologatieprocedure (voor 31 maart 2014 uit een niet EU-land ingevoerde voertuigen). De regularisatie is gestart op 11 december jl. en eindigt op 11 december 2016. Nadien is de regularisatieperiode voorbij en zullen de gebruikelijke invoer- en inschrijvingsprocedures van toepassing zijn.

De kostprijs van een regularisatieprocedure bedraagt 42 euro en is betaalbaar aan de postbode. Hierin is de gegevensregistratie door bpost en verzending van de kentekenplaat en kentekenbewijs inbegrepen.

Elektrische fietsen?

Rijwielen met trapondersteuning voorzien van een elektrische hulpmotor die een maximum snelheid halen van 25 km/u moeten niet ingeschreven worden. E-bikes die zonder trapondersteuning werken en waarvan de snelheid > 25 km/u moeten wel ingeschreven worden als een bromfiets.

Vorm kentekenplaat:

De letter - cijfercombinatie van de nummerplaten wordt bepaald door de aard van het voertuig:

nummerplaat bromfiets

Lichte vierwielers kunnen kiezen tussen 2 formaten van nummerbord beginnend met “U” (S-UZA-001): een autoplaat 52 cm breed en 11 cm hoog of een motorfietsenplaat van 21 cm breed en 14 cm hoog.

Procedure regularisatie!

Om je bromfiets in te schrijven heb je het gelijkvormigheidsattest nodig. Hiermee contacteer je een bpost-kantoor (geen postpunt), waar de voertuiggegevens geregistreerd worden en je een inschrijvingsformulier zult ontvangen. Dit document moet aan je verzekeraar worden overhandigd die de voertuiggegevens zal verzenden naar de DIV. De aflevering van de plaat zou enkele weken

duren. Dit strookt niet echt met het modern imago van Web DIV voor een snelle aflevering van de nummerplaten.

Mocht u nog bijkomende vragen hebben omtrent de inschrijving van uw bromfiets neem dan snel contact met ons kantoor.