Verbouwen met behulp van de fiscus

Verbouwen met de hulp van de fiscus ?

Een huis verbouwen kost geld, dat behoeft geen verdere uitleg. Als de financiële middelen hiervoor ontbreken, of men wil het zuurverdiende spaargeld niet aanspreken, is een lening de enige oplossing. De duurste oplossing zal u denken, maar niets is minder waar.  Sedert de invoering, op 1 januari 2005, van het nieuwe fiscale systeem voor hypothecaire kredieten van de enige en eigen woning is het zeer interessant om een verbouwing te financieren met een hypothecaire lening. Zelfs meer, met de hulp van de fiscus is de lening voor uw verbouwing gratis. Te mooi om waar te zijn ? Lees even verder!

In onze vorige editie hebben wij aan dit fiscaal voordeel al tekst besteed. Omdat wij veel reacties en vragen hebben gekregen komen wij hier graag nog eens op terug.

Eerst even het geheugen opfrissen! Voor het aanslagjaar 2012 is de maximale basisaftrek (kapitaal en/of intresten of premies schuldsaldo verzekering) gelijk aan 2.120 euro. Gedurende de eerste 10 jaar van de lening wordt dit bedrag nog verhoogd met 710 euro* zodat het maximaal aftrekbaar bedrag per medeontlener 2.830 euro bedraagt. Dat is dus samen 5.660 €. Na 10 jaar blijft de basisaftrek van 2.120 euro behouden voor de resterende duur van het krediet. Noteer evenwel nog dat voormelde bedragen geïndexeerd worden.

Lenen op kosten van de fiscus ?

Als u het handig aanpakt is dit realiteit. Indien de jaarlijkse afbetaling (kapitaal + intresten) van uw krediet gelijk is aan het maximaal fiscaal aftrekbaar bedrag, dan kan u dat bedrag volledig fiscaal aftrekken van uw belastbaar inkomen. Omdat voor verbouwingskredieten het geleende bedrag meestal relatief laag is kan de duurtijd van de lening beperkt worden tot 10 jaar waardoor het hoogste fiscaal voordeel behaald wordt.

bouwen_verbouwen

Een voorbeeld om u te overtuigen !

Voor een lening van 48.000 € met een duurtijd van 10 jaar tegen een intrest van 3,90 % betaalt u jaarlijks 5.784.72 euro aan kapitaal en intresten. Dit is ongeveer het bedrag (5.660 euro) van de maximale fiscale aftrek voor het aanslagjaar 2012 voor de beide partners.  Deze aftrek levert een belastingbesparing op die gelijk is aan het marginaal tarief (hoogste schijf van uw inkomen). Als uw inkomen en dat van uw partner, bv. tussen 17.300 € en 31.700 € (a.j. 2007) ligt, bedraagt het belastingtarief en dus ook uw besparing 48 % (gemeentebelasting aan bv. 7% inbegrepen).

Jaarlijks bespaart u dus 5.660 X 48 % = 2.716,80 €. Over 10 jaar bedraagt uw belastingbesparing dus : 2.716,80 X 10 = 27.168,00 €, terwijl u slechts 9.847,20 euro aan intresten betaalt.

Uw lening brengt dus meer op dan ze kost, zie tabel hierna:

 woonkrediet simulatie 1.2.1

Bedraagt uw hoogste belastingtarief 50 % (inkomen > 31.700 euro), dan zal uw voordeel nog groter zijn. Daarenboven zal de toekomstige indexatie van de aftrekbare bedragen uw voordeel gunstig beïnvloeden. Zelfs na aftrek van de notaris- en dossierkosten, in dit voorbeeld geraamd op ongeveer 1.900 euro, blijft het resultaat meer dan de moeite waard. Twijfelt u nog ?

Wij berekenen uw voordeel, hoeveel kan ik besparen?

Klik hier, wij berekenen hoeveel u kan besparen!