De bouwgids!

Kopen en bouwen in de praktijk: jong gezin zkt. knus huis met tuin

Dromen komen uit Lenen Een woning – 26 februari 2016

Omdat ze bij AXA Bank heel wat ervaring hebben met woonleningen en dus ook met alle vragen die een woonproject met zich meebrengt, brengt de bank ter gelegenheid van Batibouw een gratis bouwgids uit. 68 pagina’s boordevol praktische info, tips, weetjes, ideeën en inspiratie.

Bouwgids
De gratis AXA Bank bouwgids is een onmisbare basis bij elk woonproject. Bestel hem nu!

Leren uit praktijkgevallen met commentaar van experts

Deze bouwgids is vooral heel praktisch opgevat en gaat ervan uit dat wie wil kopen, bouwen, verbouwen of renoveren graag zijn oor te luisteren legt bij andere mensen die recent hetzelfde hebben gedaan. Daarom worden er drie praktijkgevallen beschreven, waarbij wordt vertrokken vanuit heel concrete vragen. Experts zoals de notaris, de architect, de aannemer en de AXA Bankagent geven vervolgens antwoorden en nuttige tips.

Kaat en Sven dromen van een ruime, gezellige gezinswoning

Kaat en Sven
Kaat is 32 en ergotherapeut. Sven is 31 en verpleger op een kinderafdeling.

Burgerlijke staat: ongehuwd, samenwonend

Kinderen: Arthur en Louis, 2 jaar

Gezamenlijk inkomen: 3.671,12 euro netto

Spaarpotje: 25.000 euro

Huidige spaarinspanning per maand: 250 euro

Huidige huur: 600 euro per maand

Kaat en Sven dromen van de aankoop van een knus huis met een tuin, 4 slaapkamers en genoeg plaats voor 2 volwassenen en 3 opgroeiende kinderen, want een derde kindje komt er zeker aan.

De vragen van Kaat en Sven

  1. Rekening houdend met ons inkomen en wat financiële hulp van onze ouders, hoe ver kunnen wij met onze centen springen?
  2. We hebben een leuk huis gezien, maar er is werk aan. Hoe weten we of dit huis de renovatie waard is en hoeveel dat zal kosten?

TIP: sponsorende ouders

Uit een enquête van CENTURY 21 Benelux in 2015 blijkt dat veel jonge mensen de hulp van hun ouders nodig hebben om de aankoop van een woning te financieren. 15 tot 25% van het totale aankoopbedrag wordt ‘gesponsord’. Volgens de FOD Financiën heeft dat te maken met het feit dat banken tegenwoordig ongeveer 20% eigen inbreng vragen en dat precies dat bedrag almaar vaker door de ouders wordt geschonken.

Het eerste advies van …

  • de AXA Bankagent

Wacht niet tot u uw droomhuis gevonden hebt, om met ‘de bank’ te gaan praten. Op basis van uw inkomen, uw gezins- en professionele situatie en ambities, kunnen we al een ordegrootte van budget opgeven. Handig weetje bij de zoektocht naar een woning.

  • de architect

Hebt u een interessante woning gezien die wat renovatie vereist, vraag dan een architect om een bezoek aan het huis te brengen. Met zo’n eenmalige opdracht kan hij u vertellen of het huis zijn prijs waard is, welke renovaties er onmiddellijk moeten gebeuren en welke ingrepen eventueel later kunnen. Op basis daarvan kan de architect een ruwe schatting van de kosten maken. Met die gegevens kunt u terug naar de bank om een finale berekening van de lening en de aflossingen te maken.

TIP: allerlei premies voor renovaties

  • Vlaanderen

Enkele premies voor bestaande woningen blijven in Vlaanderen gehandhaafd tot 30 juni 2016. Het gaat over: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuur- of spouwisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, de combipremie buitenmuur- of spouwisolatie én hoogrendementsbeglazing, plaatsing van een warmtepomp en/of een zonneboiler.

Bovendien is er een nieuwe renovatiepremie voor structurele elementen van de woning, het dak, het buitenschrijnwerk en technische installaties.

Meer info over premies in Vlaanderen:

Er zijn ook premies te verkrijgen bij de netbeheerders.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In 2016 krijgt u premies voor: energieaudit en studie, dak-, vloer- en buitenmuurisolatie, superisolerende beglazing, efficiënte mechanische ventilatie, condenserende verwarmingsketel op gas, krachtige convectoren, temperatuurregeling, warmtepomp voor verwarming en/of sanitair water, zonneboiler.

Meer info over premies in Brussel :

Ook hier zijn er premies te verkrijgen bij de netbeheerders.

  • Wallonië

Denkt u momenteel aan een hypothecair krediet?

Doe dan even een simulatie, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent. En natuurlijk kunt u ook een simulatie doen voor een renovatielening.

En bestel zeker de gratis AXA Bank bouwgids: een onmisbare basis bij elk woonproject.